Απεριόριστο cloud web hosting by managed.gr! Σε Ευρωπαϊκό Datacenter για super ταχύτητες και καλύτερο SEO! Δείτε περισσότερα

Ο Μαύρος ο Θεός στο aekvoice.gr! (vid)

Παρασκευή, 14/10/11 09:56   |   Άκης Γεωργίου

Ο μεγάλος Θωμάς Μαύρος, με αφορμή το αυριανό ντέρμπι, ανοίγει την καρδιά του στο aekvoice.gr, αξιολογεί τη φετινή ΑΕΚ, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν μπήκε στην ΠΑΕ και στέλνει το μήνυμά του για τον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο καταλληλότερος άνθρωπος για να μεταδώσει θετική ενέργεια -ακόμα και σε αυτή τη στιγμή- πριν από ντέρμπι της ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό, είναι αναμφίβολα ο Θωμάς Μαύρος. Ο Μαύρος ο Θεός, μιλάει στο aekvoice.gr για τα συναισθήματα που του προκαλεί η φετινή αγωνιστική παρουσία της ΑΕΚ, για τα όσα ακούστηκαν για πιθανή εμπλοκή του στην ΠΑΕ και στέλνει μήνυμα ενόψει του αυριανού αγώνα, στον Νίκο Κωστένογλου, στους ποδοσφαιριστές και στον κόσμο της Ένωσης.

Aν κλείνατε τα μάτια και βάζατε τον εαυτό σας στα αποδυτήρια της ΑΕΚ, τι πιστεύατε ότι θα αντικρίζατε; Σε σχέση με τη δική σας εποχή.

Δεν ξέρω τις νοοτροπίες των σημερινών παιδιών. Θέλω να πιστεύω ότι είναι παρόμοιες με αυτές της δικής μου εποχής. Πάντα πριν από ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό οι καταστάσεις και η αντιμετώπιση πρέπει να είναι όμοιες με αυτές με αυτές που είχαμε και εμείς. Έχουμε περάσει και εμείς δύσκολες στιγμές, όπως περνάνε τώρα οι σημερινοί ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ.

Πιστεύετε ότι μπορεί να δοθεί λύση στο γενικό αδιέξοδο που έχει βρεθεί η ΑΕΚ;

Για μένα τις ευθύνες τις έχουν οι μεγαλομέτοχοι. Διάβασα ότι ο Πέτρος Παππάς έχει αποχωρήσει. Άρα οι ευθύνες πέφτουν στον κύριο Νοτιά. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για να δοθεί λύση στην ΑΕΚ. Αυτός απέμεινε και αυτός πρέπει να δώσει λύση και όραμα στην ομάδα και στον κόσμο που περιμένει με τόση αγωνία. Πολλά γράφονται για το τι συνέβη στα χρόνια που ο Ντέμης ήταν πρόεδρος στην ομάδα. Δεν μπορώ να μπω σε αυτές τις λογικές. Σημασία έχει ποιος απέμεινε τώρα. Αυτός πρέπει να κάνει κάτι για την ΑΕΚ.

Αρκετά ακούστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν για πιθανή ανάμειξή σας στην ΠΑΕ, ωστόσο για ακόμα μια φορά δεν δείξατε τη διάθεση να εμπλακείτε.

Δεν υπήρξε απευθείας κρούση. Είχαν γίνει κάποιες γενικές συζητήσεις, με ρώτησαν αν ήθελα να πάρω κάποιο πόστο, το οποίο δεν ήξερα καν ποιο θα είναι. Ποιό ακριβώς ρόλο θα είχα δηλαδή. Για μένα αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά. Οι συζητήσεις που κάναμε με τους ανθρώπους της ΠΑΕ ήταν όπως μιλάμε με κάποιον ΑΕΚτζή για θέματα που αφορούν την ομάδα μας. Δεν υπήρξε κάποια σαφής πρόταση για ένα συγκεκριμένο ρόλο. Είχα πει και σε άλλους δημοσιογράφους όταν με ρώτησαν τότε, να μην γράφουν τίποτα για το θέμα αφού δεν υπήρχε κάτι ουσιαστικό.

Αν υπήρχε μια συγκεκριμένη πρόταση για ξεκάθαρο ρόλο θα ήσασταν θετικός;

Από τη στιγμή που σταμάτησα το ποδόσφαιρο είχα πει ότι θα είμαι για πάντα στη διάθεση της ομάδας που αγαπώ. Της ΑΕΚ. Από κει και πέρα, δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα έκαναν αυτοσκοπό να δουλέψω στην ομάδα απλά για να πάω. Δεν σήκωσα ποτέ το τηλέφωνο να πάρω κανέναν. Δεν μου έγινε κάποια πρόταση που να με κάνει να πιστέψω ότι μπορώ να προσφέρω από τα πόστα που μου πρότειναν και έμεινα απ' έξω. Και ο Ντέμης μου είχε κάνει μια πρόταση ίσχυσε το ίδιο. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι το ενδιαφέρον μου για τον Σύλλογο δεν είναι απεριόριστο. Αν ποτέ μου προτείνει κάποιος να πάρω ένα πόστο που θα έχει σχέση με τους στόχους της ομάδας θα πάω. Δεν πρόκειται να πάω στην ΑΕΚ, έτσι για να μπω. Δεν θέλω να κοροϊδέψω τον κόσμο για να πάρω κάποια λεφτά και να κάθομαι. Αλλά σου ξαναλέω, αν υπάρξει τομέας που μπορεί ο Θωμάς ο Μαύρος να βοηθήσει την ΑΕΚ στους στόχους της, τότε με όλη μου την καρδιά και όλη μου την αγάπη θα πάω και θα κάνω ότι μπορώ. Ποτέ μου δεν υπήρξα στρατιωτάκι αμίλητο, ακούνητο και ανέκφραστο. Δεν θα πάω εγώ στον πάτο επειδή κάποιος μου είπε κάτι άλλο και δεν έγινε. Αν υπάρξει καθαρή πρόταση με σαφείς ρόλους θα πάω, θα δηλώσω τις ευθύνες μου και στη συνέχεια θα απολογηθώ στον κόσμο μας για ότι γίνει.

Την πρόσφατη αλλαγή προπονητή στην οποία προχώρησε η ΑΕΚ πώς την κρίνετε;

Ο Μανόλο Χιμένεθ δεν απέδωσε αυτό που έλεγε ότι θα αποδώσει με την ομάδα. Ορθώς αντικαταστάθηκε για μένα. Ακόμα είναι νωρίς και υπάρχει χρόνος να βελτιωθούν κάποια πράγματα. Αν, βέβαια, μπορούν να βελτιωθούν...

Ακούγονται αρκετά περί απειρίας του Νίκου Κωστένογλου.

Εγώ δεν τα πιστεύω αυτά. Το θέμα είναι ότι είτε το έχεις, είτε δεν το έχεις. Είναι κάποιοι που δουλεύουν πολλά χρόνια σε ομάδες και έχουν αποδείξει ότι δεν το έχουν. Δεν μπορούν. Είναι κάποιοι άλλοι που με το καλημέρα δείχνουν ότι μπορούν. Είναι καθαρά θέμα ταλέντου. Όλα αποδεικνύονται στο γήπεδο. Όταν η ομάδα παίζει μπάλα, σημαίνει ότι κάποιος κάνει καλά τη δουλειά του και όταν δεν παίζει σημαίνει το αντίθετο. Εύχομαι καλή επιτυχία στον Κωστένογλου και ελπίζω να καταφέρει να διώξει αυτή την κακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Δεν αντέχω να βλέπω τον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ. Δεν μου θυμίζει ΑΕΚ αυτό το πράγμα, αλλά μια μικρομεσαία ομάδα. Με στεναχωρεί πολύ. Εμένα δεν με νοιάζει αν χάσουμε. Μέσα είναι και η ήττα. Αυτό που με καίει είναι να παίξουμε μπάλα και να δείξουμε ότι είμαστε η ΑΕΚ. Να επιβληθούμε από το πρώτο λεπτό στον αντίπαλο κι ας χάσουμε. Την άλλη εβδομάδα δεν θα έχουμε τόση ατυχία και θα νικήσουμε. Θα ξέρουμε όμως ότι είμαστε η ΑΕΚ. Τώρα βλέπουμε μια ομάδα, χωρίς ταυτότητα. Ένα ...γιουσουρούμ. Πραγματικά θλίβομαι και θέλω να σηκωθώ να φύγω. Βλέπω τους αγώνες της ΑΕΚ στην τηλεόραση και δεν αντέχω. Λέω στον εαυτό μου «Γιατί κάθομαι; Για να υποφέρω;». Μιλάμε για εικόνα μικρομεσαίας ομάδας. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ΑΕΚ. Ποτέ!

Είχατε πει παλαιότερα ότι θα σας ενδιέφερε να δουλέψετε ως προπονητής στην ΑΕΚ ή στην Εθνική. Θεωρούσατε πιθανό να σας κάνει κρούση η ΑΕΚ μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Μανόλο Χιμένεθ;

Θεωρώ ότι θα μπορούσα να βοηθήσω. Όταν υπήρχαν στην ομάδα αρκετοί νεαροί, ο Βλάχος, ο Γεωργαμλής, Μανωλάς, πήγαινα στα δωμάτιά τους και βλέπαμε αγγλικό πρωτάθλημα που έδειχνε τότε η τηλεόραση. Μιλούσα στον καθένα ξεχωριστά. Τους μπόλιαζα με εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση, χαρά. Τους εξηγούσα ότι δεν πρέπει να φοβούνται κανέναν και τίποτα. Ειδικά στον Γεωργαμλή που αγωνιζόταν πίσω μου, αφού έπαιζε αριστερό μπακ, έδινα και οδηγίες. Φάνηκε ότι η ομάδα είχε βοηθηθεί από μένα. Θυμάμαι έντονα σε έναν αγώνα με προπονητή τον συγχωρεμένο τον Τσαϊκόφσκι. Είχε βάλει ένα χαφ αριστερά μου και είδα ότι δεν πήγαινε η ομάδα. Το είδα μέσα στο παιχνίδι. Του είπα «φύγε, πήγαινε δεξί χαφ και πες στον άλλον να έρθει αριστερά». Άλλαξε το παιχνίδι, ανεβήκαμε και κερδίσαμε. Μετά το τέλος πήγα στον Τσαϊκόφσκι. Του είπα «Μίστερ, δεν είδες ότι το αριστερό χαφ δεν μπορούσε να αποδώσει και δεξιά τα πήγαινε καλύτερα»; Ο Τσαϊκόφσκι μου απάντησε «Αφού έχω εσένα μέσα. Το είδες εσύ, το ίδιο είναι». Θέλω να πω, ότι νομίζω πως διαθέτω τις γνώσεις και μπορώ να βοηθήσω την ΑΕΚ από το πόστο του προπονητή. Η εντύπωση που έχω σχηματίσει είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να μου κάνουν πρόταση για τη θέση του προπονητή στην ΑΕΚ. Η αγάπη που δείχνει ο κόσμος στο πρόσωπό μου λειτουργεί ως μπούμερανκ. Φοβούνται ότι η δική μου παρουσία θα τους «καπελώσει». Κάποιος μου το είχε πει κιόλας. «Αν έρθεις θα μας καπελώσεις όλους». Του είπα «Έτσι τη βλέπεις την ΑΕΚ εσύ;». Αυτό τους ενδιαφέρει; Ποιος θα πάρει το χειροκρότημα; Αυτό είναι το πρόβλημά τους; Το χειροκρότημα του κόσμου μας είναι τιμή για όλους μας, όμως το θέμα είναι να πηγαίνει καλά η ομάδα. Πάνω από όλα.

Είναι αυτή η χειρότερη ΑΕΚ που έχετε δει;

Ακόμα και παλιά, σε όποια περίοδο και να φέρω στο μυαλό μου, έπαιζε κάποια μπάλα. Υπήρχε κάτι. Μια βαρύτητα. Έδειχνε ότι είναι η ΑΕΚ. Φοβόντουσαν οι αντίπαλοι. Απ' ότι θυμάμαι, ναι. Είναι η χειρότερη ΑΕΚ που έχω δει. Δεν ξέρω τι γινόταν τη δεκαετία του '60 και πριν. Όσο όμως αγωνίζομαι και παρακολουθώ είναι ότι χειρότερο έχουμε παρουσιάσει σε όλη τη διάρκεια των ετών. Από αντίπαλος ακόμα, όταν έπαιζα στον Πανιώνιο και αντιμετωπίζαμε την ΑΕΚ, δεν θυμάμαι να την έχω δει ποτέ τόσο χάλια. Να βάζει ένα γκολ και να αμύνεται για να το κρατήσει απέναντι σε μια αδύναμη ομάδα. Κακομοιριά. Άγχος για να κερδίσει ένα παιχνίδι με το ζόρι και να πανηγυρίζουν όλοι σαν τρελοί. Έχω δει σημάδια και νοοτροπίας μικρής ομάδας.

Είχατε πει και στο παρελθόν ότι στην ΑΕΚ μετά από κάθε νίκη χαίρεται υπερβολικά και μετά από ήττα ζει την απόλυτη τραγωδία.

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα. Αυτό δείχνει νοοτροπία μικρής ομάδας. Δεν γίνεται να χαίρεσαι υπερβολικά στη νίκη και στην ήττα να θέλεις να ανοίξει η γη να σε καταπιεί. Χρειάζεται μέτρο. Δυστυχώς όμως, όπως σου έχω πει αυτά είναι σημάδια μικρής ομάδας. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό από όλα.

Πώς μπορεί όμως να αλλάξει κάτι, δεδομένης της έλλειψης ποιότητας στο φετινό ρόστερ σε σχέση με άλλες χρονιές;

Το βασικότερο που πρέπει να υπάρξει και δεν βλέπω να γίνεται, είναι η αυτοκριτική. Από όλους. Από τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές... Όλους. Το ποδόσφαιρο είναι αρκετά απλό, όσο και αν θέλουν κάποιοι να το κάνουν άλγεβρα και τριγωνομετρία. Να μειώσω τα λάθη μου. Αυτό είναι το σημαντικότερο και το πιο εφικτό. Π.χ. ακόμα και αν κερδίσουμε τον Ολυμπιακό το Σάββατο με 6-0, να γίνει εντοπισμός των λαθών. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, από τη νίκη και από το μεγάλο σκορ. Το θέμα πρέπει να είναι να δούμε πόσα λάθη κάναμε και όχι να πάμε στα μπουζούκια ή να μιλάμε στους δημοσιογράφους λες και είμαστε ο Μέσι και ο Τσάβι. Ακόμα και στη χαρά, πρέπει προπονητής και παίκτες να κάνουν αυτοκριτική. Να κάτσουν και να μελετήσουν. Μόνο έτσι θα γίνουν καλύτεροι και θα γίνει η ΑΕΚ ξανά μεγάλη ομάδα. Όταν ήμουν μικρός, είχα καλό αριστερό πόδι. Όταν πήγα στην ΑΕΚ καθόμουν μετά την προπόνηση και έκανα ...200 σουτ για να βελτιωθώ και στα δύο πόδια. Ήξερα ότι είχα αδυναμίες οι οποίες θα διορθώνονταν μόνο μέσα από τη δουλειά. Δεν μπορούσαν να τα αφήσω στην τύχη.

Βλέπετε και έλλειψη νοοτροπίας νικητή στην ΑΕΚ;

Βεβαίως. Τι θα πει να πάμε να χτυπήσουμε την ισοπαλία; Τι είναι αυτά τα πράγματα; Μέσα έξω πάς για να κερδίσεις. Για να παλέψεις και να πιστέψεις ότι είσαι καλύτερος από την άλλη ομάδα και να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι «Πρέπει να κερδίσουμε σήμερα». Αν έβλεπα τέτοια νοοτροπία θα με ικανοποιούσε ως οπαδό. Να ξέρεις ότι αν παίζεις έτσι κερδίζεις κιόλας. Αν πηγαίνεις με φόβο να παίξεις το έχεις χάσει το παιχνίδι. Τελείωσες. Καλύτερα να μην κατέβεις. Εγώ σαν παίκτης που υπήρξα τρελαινόμουν να θεωρώ ότι ήμασταν καλύτεροι από όλους τους αντιπάλους μας. Είτε αυτός λεγόταν Ολυμπιακός, είτε Παναθηναϊκός.

Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν ο αντίπαλος ήταν καλύτερος;

Πάντα. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι κάποια ομάδα είναι καλύτερη από μας. Έμπαινα στο γήπεδο και ένιωθα από το κεφάλι μέχρι τα πόδια μου την ανωτερότητα της ΑΕΚ απέναντι στον αντίπαλο. Σε όποια κατάσταση κι αν βρισκόμασταν και όσο καλός και να ήταν ο αντίπαλος. Αυτό λειτούργησε ευεργετικά για εμάς πολλές φορές. Έμπαινα μέσα και έλεγα στα παιδιά «Σήμερα πάμε να κάνουμε πάρτι, να ενθουσιάσουμε τον κόσμο και να φύγουμε χαρούμενοι»! Δεν υπάρχει, δυστυχώς, αυτό σήμερα. Φοβούνται. Δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Κάνουν λάθος πάσα στα πέντε μέτρα. Αυτό σημαίνει φόβος. Εδώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει στίγμα μεγάλης ομάδας. Το καταλαβαίνει και ο οπαδός ο οποίος τα βλέπει όλα στο γήπεδο.

Το αγωνιστικό σας, ταίρι στην επίθεση της ΑΕΚ, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, αποτελεί ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα στην Ιστορία του Συλλόγου. Τι άποψη έχετε για το τελευταίο πέρασμά του από την ομάδα;

Για μένα ήταν λάθος. Ότι ραγίσει δεν ξανακολλάει. Νομίζω ότι ήθελε να εξιλεωθεί. Να κάνει επιτυχίες για να φτιάξει το όνομά του στην ΑΕΚ και τις σχέσεις του με τους οπαδούς. Δυστυχώς, δεν έγινε και είχαμε και τα άσχημα αποτελέσματα τότε στο φιλικό με την Καλλιθέα. Αυτά που έγιναν ήταν άσχημα για όλους. Για την ΑΕΚ, για τους οπαδούς της και για τον Ντούσαν ήταν κάκιστη η εικόνα των όσων έγιναν στο γήπεδο της Καλλιθέας εκείνη τη μέρα. Δεν επιτρέπονται αυτά τα πράγματα...

Νομίζω ότι είστε ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο και στους ποδοσφαιριστές ενόψει του ντέρμπι του Σαββάτου.

Το μήνυμά μου είναι ξεκάθαρο. Η ΑΕΚ, ήταν, είναι και θα είναι μεγάλη ομάδα. Απαγορεύεται να υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος μέσα στα αποδυτήρια που να μην το νιώθει και να μην το πιστεύει σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται η ομάδα. Να φύγουν χθες, όσοι δεν το πιστεύουν! Πρέπει να δώσουν όλοι το 100% των δυνάμεών τους με πίστη ότι θα πετύχουν. Χωρίς αμφιβολίες. Χωρίς τρέμουλα, χωρίς φοβίες. Οι φοβίες είναι για τους αδυνάτους. Όποιος δεν μπορεί, είναι πιο τίμιο να αποχωρήσει. Είτε είναι παράγοντας, είτε προπονητής, είτε παίκτης. Εγώ, σαν Θωμάς Μαύρος, εύχομαι καλή επιτυχία στην ομάδα μας και στον νέο προπονητή. Να κερδίσουν και να μας κάνουν χαρούμενους. Να επέλθει ηρεμία τουλάχιστον μέχρι το επόμενο παιχνίδι, γιατί σε αντίθετη περίπτωση βλέπω να γίνονται άσχημα πράγματα, τα οποία φυσικά απεύχομαι. Σε ότι αφορά τον κόσμο, πρέπει να κάνει υπομονή και να στηρίζει συνέχεια την ομάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16/10/11 11:18

Ενημέρωση - τελευταίες ειδήσεις

Ενδιαφέροντα Sites - Greek Directories

hallo.gr

igg.gr

redeem.gr

Παρασκήνια - Τελεία και παύλα

Παρασκήνια - Revolution

  • Φόρεσε γάντια ο Μπλάνκο! (video)
    Ο Ίσμαελ Μπλάνκο αγωνίστηκε (και) ως τερματοφύλακας στο ματς της Μπαρτσελόνα με την Βάγιε, φανερώνοντας αρετές που δεν γνώριζε ούτε ο ίδιος! Δείτε το σχετικό βίντεο.
    Τρίτη, 04/11/14 18:11

Παρασκήνια - Από την Πόλη Έρχομαι

  • Ενιαία η ΑΕΚ!
    Η ΑΕΚ πορεύεται ενωμένη σε όλα τα μέτωπα και αυτό φαίνεται κάθε φορά από τη συμπεριφορά των αθλητών της σε όλα τα τμήματα του συλλόγου.
    Τρίτη, 04/11/14 17:59
Διαφήμιση
Το website διατηρείται στην υπάρχουσα μορφή για ιστορικούς λόγους.

Hosting by FuzzFree.com